Bosanski lonac za ručak

Sastojci: 1 kg miješanog mesa (junetina, teletina, janjetina), 2 dl ulja, 1 velika glavica luka, 5 čehni bijelog luka, 700 g krompira rezanog na krupnije kocke, 200 g mrkve krupno rezane na kolutove, 100 g zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano, 100 g kupusa grubo rezanog, 100 g paprike svježe (žuta, zelena, crvena), 100 g graška, 100 g mohuna, 100 g bamjje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac), 100 g paradajza, so, biber, lovorov list.

Priprema:

1. Meso izrezano na kocke propržiti na ulju. Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.

2. U dublju posudu (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.
Začiniti i doliti vodu.

3. Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu rerni na 200 stepeni te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
Povremeno malo protresti posudu.

Posluživanje: Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top