BiH ovisna o uvozu, moguće poskupljenje tjestenine

Jednu kesu marakona Džemila Selimović platila je 1,20 KM. Od kupljene tjestenine pažljivo planira obroke.

”Pa eto kupim  jednom ili dvaputa u mjesecu, po potrebi. Ona najmanja kesica na pijaci koliko sam puta uzimala, sad je došla do tri KM i nemate od toga da dva puta da zaspete”, kaže Džemila.

Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što svako može sebi priuštiti. Međutim, uskoro bi se to moglo promijeniti, jer je najavljeno poskupljenje upravo ove namirnice. Nova poskupljenja najteže padaju penzionerima, poput Džemile.

”Plaši me da vam kažem. Minimalnu penziju imam, dok sve saberem, dok platim kućne potrepštine i onda se ide u podmiru, najminimalnije ulje, šećer, brašno, paprika crvenu, biber najosnovnije i onda dođeš do mesa onda se kontaš jer i meso je otišlo”, nastavlja Džemila.

Mogući uzrok novih poskupljenja su nestašice pšenice na svjetskom tržištu i to konkretno posebne sorte pšenice od koje se proizvodi tjestenina. Takvu pšenicu naša zemlja ne proizvodi, te ovisimo o uvozu. Kako ovo nije ni prvo, a vjerovatno ni posljednje poskupljenje životnih namirnica, ekonomisti predlažu nove mjere nadležnih, po uzoru na susjedne zemlje.

”Dosta konkretnija mjera jeste da napravimo korpu društveno odgovornih proizvoda gdje ćemo zajedno sa Vladom izdvojit 10 do 15 artikala koji su životno potrebni i tim artiklima treba da se minimizira cijena kako kroz marže tako i kroz proizvodnu cijenu”, rekao je ekonomista Admir Čavalić.

Međutim, Iz Kluba potrošača smatraju da ova mjera, kao ni mjera zamrzavanja cijena ne bi bila efikasna.

”Kod zamrzavanja cijena, trgovci će isporučivati manje količine tih proizvoda i bit će nestašica tih proizvoda. Pored toga ti proizvodi mogu biti dostupni do 11 sati i poslije toga, oni više neće biti na rafama’‘, zaključila je Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK.

Umjesto toga, iz Kluba potrošača predlažu uvođenje diferencirane stope PDV-a kojom će se na osnovne životne namirnice odrediti nulta stopa PDV, dok  će na luksuzne proizvode stopa PDV biti od 23 do 27 posto. Ovim će, navode, građani biti u istoj poziciji bez obzira na visinu primanja.

(Izvor: RTV Slon)

scroll to top