Bh. opština dobija fabriku za preradu malina

U Bratuncu, opštini koja ima najveću proizvodnju malina u RS-u, uskoro bi mogla niknuti firma za otkup i preradu ovog jagodičastog voća, što bi proizvođačima osiguralo plasman, a nezaposlenima stvorilo priliku za posao i sigurnu platu.

Načelnik Bratunca Lazar Prodanović za “Glas Srpske” kaže da su predstavnici švajcarske kompanije “Lukova”, koja posluje i u Beogradu gdje zapošljava blizu 300 radnika, nedavno boravili u ovoj opštini Birča sa ciljem pregovora o budućoj saradnji.

“Ta saradnja bi se za početak odnosila na otkup jagodičastog voća posredstvom hladnjačara koji imaju stabilno funkcionisanje. Izražena je obostrana potreba da to realizujemo zajedničkim snagama. O tome smo pričali i sa resornim ministrom, a ta tema bila je pokrenuta i tokom zajedničke sjednice dviju vlada, Srbije i Srpske”, rekao je Prodanović.

On je naglasio da je lokalna zajednica, na čijem je čelu, najveći proizvođač malina u Srpskoj, te da bi za voćare bilo veoma značajno da ostvare saradnju sa izvoznicima koji imaju priliku da maline eksportuju na zapadnoevropsko tržište.

“Kompanija “Lukova” ima planove da u budućnosti otvori i firmu na području Bratunca. Cilj bi bio otkup maline sa područja Birča, Srpske, ali i cijele BiH te dalja prerada voća. Dogovorili smo sastanak u oktobru na kojem bi trebalo konkretizovati to pitanje. Time bi istovremeno bio stvoren i ambijent za dodatno zapošljavanje radnika pa čak i visokostručnog kadra, čime bi poboljšali ukupnu ekonomsku situaciju u opštini”, rekao je Prodanović.

On je naglasio da su maline berzanska roba te da je otkupna cijena značajno niža u odnosu na lani.

“Treba što je moguće više raditi u osavremenjavanju proizvodnje, ali i povećanju prinosa koji se postižu dodatnim ulaganjima. Bratunac ima sve potencijale jer smo jedna od rijetkih opština koja ima kompletan sistem za navodnjavanje jagodičastog voća. Treba imati i što manji broj posrednika u ovoj proizvodnji”, rekao je Prodanović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare s područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica ističe za “Glas” kako bi bilo dobro da švajcarska kompanija uđe na domaće tržište, prevashodno zbog zdrave konkurencije.

“Imamo mi gdje plasirati rod, domaći hladnjačari nam garantuju otkup, ali cijena je sporna. Sa pet KM po kilogramu mi bismo bili zadovoljni, jer bi tako barem marku zaradili, ali već sada znamo da nećemo dobiti iznos koji bi nas zadovoljio. Sve manje od pet maraka za nas je minus, a ove sezone to će najvjerovatnije biti oko tri marke po kilogramu”, kazao je Stojanović.

Gašenje proizvodnje

Ivan Stojanović kaže da će zbog slabe isplativosti proizvodnje dosta malinjaka biti zapušteno i uništeno.

“Pojedini proizvođači već uništavaju malinjake jer nemaju računice, a ima i onih koji su zarasli. Ulaganja su velika, berači neće da beru za manje od marke i po po kilogramu, a sve te troškove niska otkupna cijena ne može pokriti”, rekao je Stojanović.

(Izvor: Glas Srpske / Akta.ba)

scroll to top