Berba šljive na Majevici – dnevnice i do 100 KM, ali berače sve teže naći

Ilustracija

Berba i otkup šljive na Majevici u punom je jeku. Iako loša godina i smanjeni prinosi, mještani povratničkog naselja Koraj i ove će godine na europsko tržište plasirati na stotine tona voća prve klase. Ali pod uvjetom da se šljive oberu. Naime, problem je radna snaga. Berače je sve teže naći, usprkos dnevnicama koje ove godine iznose od 80 do 100 KM.

Prinos smanjen, ali kvalitet dobar. Šljiva s obronaka Majevice omogućava mnogim porodicama da upravo od nje žive. Berba počnje od 7.00 sati ujutro.

“Naberemo 50-60 gajbi do pola pet. Mnogo nam to znači jer to što zaradiš od šljive je sav prihod, nema šta drugo“, govori Mehdina Ademović.

“Kome je naporno nek sjedi kod kuće, nek maže kriške“, dodaje Emina Muslijević.

A berače je sve teže naći, uprkos dobrim dnevnicama koje ove godine dostižu od 80 do 100 KM. I otkupna cijena šljive ove je godine veća, a najveći dio roda prve klase plasira se na evropsko tržište.

“Do sada smo uradili oko 300 tona ‘ljepotice’, to je otišlo na Zapad. Nedostatak radne snage je nešto što nas koči, ali za 20% je skočila cijena ove godine, da li zbog manjka sirovine ili se nešto globalno mijenja“, kaže Nedžad Uzeirović, proizvođač i vlasnik otkupne stanice.

Matematika, ipak, nije naklonjena proizvođačima. Otkupna cijena 1 KM po kilogramu, prinosi zbog nevremena manji za 40%. Ipak, plasman je zagarantovan.

“Radne snage je sve manje i sve je skuplja. Na ovom mjestu je jako dobro, odmah je isplata. Ne čeka se na isplatu, po prijemu robe se dobija novac, a to na drugim mjestima nije tako“, ističe proizvođač Izet Ćosić.

Na tržnicama širom Bosne i Hercegovine građane dočekuju paprene cijene sezonskog voća i povrća. Kajmak, na kraju, kupe nakupci.

“Čujem da je na našim pijacama cijena šljive od dvije do dvije i po marke. Gdje se to gubi odavde, gdje je ta razlika i ko to uzima?“, navodi Uzeirović.

Nakon šljive kreće i berba kruške i jabuke. Podršci dadležnih se nadaju, ali i beračima, jer 100 KM nije za bacanje, ili jeste onima koji bi samo da mažu kriške.

(Izvor: Federalna.ba)

scroll to top