Berba jagoda u toku: Nedostaje radnika za dnevnicu od 60 KM

Ilustracija

Ovogodišnja zrioba jagoda malo je usporila zbog hladnijih aprilskih dana. Berba je počela krajem aprila i trajat će do 15. juna. Jagode su rodile, plastenici su puni, ali nedostaje radne snage. Povećane su cijene dnevnica koje se ove godine pored troškova za prijevoz i topli obrok kreću od 50 do 60 KM.

Evidentno da je manje radne snage, da je skuplja radna snaga. Vidjet ćemo kako će se to sve odraziti na ovoj godini to mnogo ovisi o samoj otkupnoj cijeni o samoj prodaji, jer treba naglasiti da jagoda u zadnje dvije godine stagnira sa porastom cijene, a svi inputi su značajno otišli”, kaže Armin Terzić, uzgajivač jagoda iz Čelića.

Kako kažu uzgajivači cijene inputa, odnosno folije, gnojiva i drugih povećane su od 30 do 200 posto, a otkupna cijena se ne mijenja što bi se moglo odraziti na buduću proizvodnju.

”Nadamo se da će cijena biti iole dobra da bi proizvođači uspjeli zaraditi ove godine i da idu u reinvestiranje, odnosno podizanje novih nasada da bi obnovili jagodu, da bi nastavili svoju proizvodnju. Negdje oko dva do dva i po eura je cijena u Njemačkoj u veleprodaji, a u BiH pošto je ovo prva jagoda cijena se kreće od pet do šest”, navodi Terzić.

Za svježom čelićkom jagodom ima potražnje u zemljama Evropske unije, međutim proizvođači žele prvo podmiriti domaće tržište. Određene manje količine će ipak završiti van granica BiH, ali za industrijsku preradu.

”Očekujemo nekih do 200 tona jagode sa područja opštine Čelić da ćemo uspjeti otkupiti i palsirati kao proizvod za industrijsku namjenu, a to su plodovi, koji su malo sitniji, plodovi koji nemaju baš lijepu kalibražu, koji nisu lijepi koji su malo deformisani i tako”, ističe Terzić.

Inače u Tuzlanskom kantonu pod ovom vrstom voća je oko 80 hektara zemljišta, a najveća proizvodnja je na području Čelića, gdje se nalazi oko 70 hektara pod plastenicima i oko dva hektara jagoda pod otvorenim nebom.

scroll to top