Banovićki proizvođači za šest mjeseci isporučili 230 hiljada litara mlijeka

Foto: Pixabay

Podsticajna mjera proizvođačima mlijeka od Općine Banovići za šest mjeseci tekuće godine realizovana je u iznosu od 23.000 konvertibilnih maraka što je za 50 posto više u odnosu na plan.

U šest mjeseci registrovani poljoprivredni proizvođači proizveli su i isporučili 230 hiljada litara mlijeka što je za 42 hiljade litara mlijeka više od planiranog za šest mjeseci, podaci su nadležne općinske službe.

Podsticaj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka po litri mlijeka predatoj otkupljivaču iznosi 0,10 KM, a otkup na području općine Banovići realizuje se u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Milk Land Tuzla i Mliječnom industrijom 99 iz Gradačca.

Način i uslovi ostvarivanja podsticaja definisani su Javnim pozivom, a na osnovu ranije usvojenog Pravilnika i Odluke od strane Općinskog vijeća. Podsticaj se dodjeljuje kvartalno na osnovu Javnog poziva koji je raspisan početkom aprila, a proizvođači kvartalno podnose prijave.

Za treći kvartal prijave se podnose do 15. oktobra i za četvrti kvartal do 20. decembra 2019. godine, napominju iz Općine Banovići.

scroll to top