Hurme imaju širok spektar zdravstvenih benefita, a smatraju se i najzdravijim voćem! U nastavku vam navodimo pet razloga da ih uvrstite u ishranu.
Bogate hranljivim materijama
Tri hurme osiguravaju oko 200 kalorija i 54 grama ugljenih hidrata sa oko 5 grama vlakana. Uključuju vitamine B, vitamin K, kalcijum, željezo, magnezijum, kalijum, cink i mangan.
Hurme i antioksidanti
Osim sadržaja vitamina i minerala, hurme su bogate antioksidantima. Odličan su izvor prirodnih antioksidanata, koji se mogu koristiti za suzbijanje bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Hurme takođe sadrže antiinflamatorna i antimikrobna jedinjenja, što znači da igraju ulogu u borbi protiv zaraznih bolesti. Takođe imaju anti-gljivična svojstva.
Hurme su prirodno slatke
Mnogi smatraju da su hurme suho voće, ali su zapravo svježe voće. Pošto su neprerađene, šećer se prirodno pojavljuje.
Hurme i zdravlje probave
Prema istraživanjima tri hurme osiguravaju 18 posto dnevnog unosa vlakana, koja podržavaju dobru probavnu funkciju.
Snižavaju holesterol
Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL, neželjenog holesterola u tijelu. Odlična su hrana za one koji imaju visok holesterol, a koji kasnije može da dovede do masnih naslaga i brojnih kardiovaskularnih problema.