Hrana nas “hrani” i svojom bojom

Boja hrane govori koliko je svježa, kako je prerađena, pa čak i koje hranjive tvari sadrži. To pogotovo vrijedi za voće i povrće.

Dekorisana hrana na tanjiru može probuditi apetit i kada uopšte niste gladni. Nutricionisti ističu da nas tako hrana “hrani” i svojom bojom i onda kada je zbog brzog tempa života i nemara katkad jednostavno zanemarujemo.

Zelena ne deblja

Zelena boja smiruje, pa ju zbog toga nutricionisti preporučuju onima koji imaju naviku brzo jesti. Kako biste jeli sporije, jedite tikvice, pesto, brokule, šparoge, krastavce, špinat i razne zelene salate. Zeleno povrće sadrži puno željeza, vitamina i minerala te pozitivno djeluje na vid, jača kosti i zube. Kako sadrži puno vlakana, pozitivno djeluje i na probavu.

Najbolje od svega je to da zeleno povrće možemo jesti u gotovo neograničenim količinama jer ne deblja.

Plava usporava starenje

Plava i ljubičasta hrana, kao što su patlidžani, šumsko voće, grožđe, šljive i smokve, pozitivno djeluje na izlučivanje urina, usporava starenje i poboljšava pamćenje. Osim toga, smanjuje mogućnost nastanka tumora i kardiovaskularnih bolesti.

Narandžasta pozitivno djeluje na imunološki sistem

Narandžasta boja znači vitalnost. Kako pomaže probavnom sistemu, preporučljivo je da se na vašem tanjiru uvijek nađe pokoja mrkva ili da nakon obroka pojedete marelicu, narandžu, mandarinu, dinju ili breskvu. Ako želite izbjeći visoke energetske vrijednosti koje sadrži narandžasta hrana, možete napraviti kompromis i konzumirati limun ili grejpfrut.

Narandžasta hrana pozitivno djeluje na imunološki sistem, vid i kožu. Takođe smanjuje mogućnost nastanka tumora te sprečava kardiovaskularne bolesti. Narandžasta hrana je posebna i po tome što se njeno konzumiranje preporučuje prije odlaska na sunce.

Umjereno s crvenom

Jednako kao i kod narandžastog voća, i za crveno vrijedi da je primjereno prije sunčanja, budući da podstiče nastajanje melanina te time štiti kožu od sunčevih zraka. Prednost crvenog voća i povrća je da koči stvaranje slobodnih radikala te time sprječava ubrzano starenje.

Međutim, crvenu hranu morate jesti u umjerenim količinama jer njihova crvena boja budi glad i jača nervozu.

S druge strane, cvekla, paprika, lubenica, trešnje, jagode, crvene narandže i ostala crvena hrana pozitivno utiču na imunološki sistem i pamćenje. Zajednička osobina crvene i narandžaste hrane je da smanjuju mogućnost nastanka tumora i sprečavaju kardiovaskularne bolesti.

Žuta podstiče probavu

Žuta hrana tijelu vraća snagu i energiju, pa je stoga posebno primjerena ako smo pod stresom. Iz tog je razloga dobro za vrijeme stresa opskrbiti se bananama i ananasom. Kako žuta boja pozitivno utiče na probavu, kažu da je dobra i za opremanje prostora u kojem jedete. Na kraju krajeva, žuta hrana pozitivno utiče na elastičnost i svježinu kože.

scroll to top