Nektarina je koštičavo voće koje pripada porodici ružovki, baš kao breskva i šljiva. Dugo se vjerovalo u mit da je ovo voće nastalo križanjem breskve i šljive.
Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice.
Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom.
Nektarina potječe iz Kine, gdje se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširila se na Srednju Aziju, a zatim na Evropu i Ameriku.
Najveći proizvođač nektarina je upravo njena matična zemlja Kina. U Evropi je to Španija, zatim Francuska, Grčka i Italija.
Nektarine sazrijevaju u julu ili augustu, zavisno od sorte.
Ljekovito svojstvo
Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina).
Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora.
Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, posebno fenolnih spojeva.
Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.