Ražnjići s umakom

Sastojci:

800 g mljevene teletine,

100 g luka,

2 čehna bijelog luka,

2 jaja,

so,

biber,
1 čili papričica,

pola kašičice suhog timijana,

1 kašika nasjeckanog peršuna.

Umak:

1 zreli avokado,

1 čehno bijelog luka,

1 kašika maslinovog ulja,

sok pola limuna,

so,

biber,

1 kašika nasjeckanog peršuna.

Priprema:

1. Mljevenom mesu dodajte sitno nasjeckan luk i bijeli luk. Zatim dodajte jaja, nasjeckanu papričicu, timijan, so, biber i peršun. Smjesu dobro izmiješajte (rukama) da se sastojci dobro povežu i lakše izrade kuglice.
2. Oblikujte kuglice, luk narežite na veće komade (veličine kuglice) i naizmjence nanižite na štapiće za ražnjiće. Ražnjiće pecite na roštilju ili tavi.
3. Umak pripremite tako da razrežete avokado, maknite košticu i koru te ga zdrobite vilicom. Važno je da avokado bude zreo i mekan.
4. Dodajte mu sok od limuna, protisnuti bijeli luk, so, biber, maslinovo ulje i peršun. Dobro promiješajte te pečeno meso poslužite s umakom.

(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)

scroll to top