Domaća nutela je zanimljiva, domaća alternativa najpoznatijem namazu na svijetu, a ako volite slatke zimnice, ovaj čokoladni, kremasti namaz biće odličan dodatak vašim pekmezima, marmeladama i džemovima.
Rijetki ga ne vole, ali nerijetki ga pripremaju sami kod kuće.
Kako napraviti domaću nutelu
U ovom receptu pržene lješnjake možete zamijeniti drugim orašastim plodovima poput indijskih oraščića, badema, kikirikija itd.
Za hrskaviju teksturu s komadićima lješnjaka ostavite par kašičica prženih lješnjaka i dodajte ih s čokoladom na kraju.
Javorov sirup, vanilija i espresso neobavezni su sastojci, ali doprinose ukupnom, bogatom okusu domaće nutele.
Priprema će najjednostavnija biti ako koristite mali blender, inače se lješnjaci možda neće moći dobro samljeti i pretvoriti u maslac.
Ako imate veći blender, udvostručite ili utrostručite recept za bolje rezultate. Od sastojaka navedenih u ovom receptu dobićete otprilike jednu manju staklenku domaće nutele.
Sastojci
- 2 šoljice sirovih lješnjaka
- 100 g tamne čokolade
- 2 kašičice javorovog sirupa
- 1/2 kašičice vanilije
- 1/2 kašičice instant espresso praha
- 1/4 kašičice soli
Priprema
Zagrijte rernu na 175°C. Stavite lješnjake na pleh za pečenje i pecite ih 13 – 15 minuta, dok ne porumene.
Prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu koja ne ostavlja dlačice i prekrijte ivicama da se “napari” kako bi ih bilo lakše oguliti.
Kad se lješnjaci dovoljno ohlade, zatvorite ručnik s lješnjacima čineći vrećicu. Dlanom druge ruke čvrsto brzo istrljajte lješnjake kako bi se sve ljuske odvojile.
Trljate lješnjake dlanovima kroz krpu 30 – 60 sekundi dok većina ljuske ne bude uklonjena.
Izdvojite lješnjake od ljuske, i odmah ih ubacujte u blender, a ljusku bacite.
Lješnjake miješajte u blenderu na maloj brzini 8 – 10 minuta dok se ne pretvore u maslac.
Vjerovatno ćete trebati nekoliko puta sastrugati stranice blendera kako biste skinuli sve lješnjake.
Primijetićete da se lješnjaci prvo pretvaraju u pastu, a zatim ćete primijetiti da se oslobađa ulje od lješnjaka i postaje maslac.
Dok se lješnjaci miksaju, otopite čokoladu na pari. Umiješajte javorov sirup, vaniliju i espresso u prahu i miksajte u blenderu dok se sve ne sjedini.
Nakon što se lješnjaci pomiješaju s ostalim sastojcima, dodajte otopljenu čokoladu s prstohvatom soli i miješajte kuhačom dok se ne sjedini.
Domaći čokoladni namaz od lješnjaka premjestite u staklenke i čuvajte na sobnoj temperaturi 2 – 3 sedmice.
Nutela bez lješnjaka
Najčešća zamjena za lješnjake su bademi.
Oba orašasta ploda imaju sličnu teksturu.
Ostali orašasti plodovi koje možete probati su indijski oraščići koji se često koriste umjesto lješnjaka ili pistacija u baklavi.
Makadamijski orašasti plodovi su slađi, ali imaju drugačiju teksturu, ali čak bi i oni poslužili kao zamjena za lješnjake.
U osnovi možete koristiti bilo koje orašaste plodove kako biste prilično uspješno zamijenili lješnjake u jednostavnom receptu poput ovog u nastavku.
Za one koji stvarno ne mogu jesti orašaste plodove, koristite sjemenke, poput sjemenki suncokreta, susama ili bundevinih sjemenki, za pripremu domaće nutele.
Zapravo, pekari melju sjemenke suncokreta kako bi zamijenili bademovo brašno u receptima za pečenje, poput macaronsa ako ne žele u svojim proizvodima imati orašaste plodove!
U ovom receptu možete čak isprobati sjemenke susama, količina sastojaka se ne mijenja bez obzira na to što koristili kao zamjenu za lješnjake.
Sastojci
- 280 g (2 šoljice) orašastih plodova ili 250 ml (1 šoljica) maslaca od sjemenki susama
- 125 g (1 šoljica) šećera
- 45 g (1/2 šoljice) kakaa u prahu
- 1/3 kašičice fino mljevene soli
- 45 ml (3 kašičice) palminog ulja ili ulja repice
- 2,5 ml (1/2 žličice) čistog ekstrakta vanilije
Priprema
Zagrijte rernu na 200°C.
Stavite orašaste plodove na pleh od i propržite u pećnici 10 minuta. Ako koristite maslace od orašastih plodova ili maslace od sjemenki poput tahinija, možete preskočiti ovaj korak.
Ako tostirate cijele orašaste plodove, ostavite otvorena vrata rerne(pomoću kuhače) kako bi se orašasti plodovi ravnomjerno tostirali.
Kad se gotovi, izvadite ih, ako ste koristili bademe, potparite ih i ogulite, a druge ostavite da se ohlade.
Stavite orašaste plodove ili maslac od sjemenki u blender, a u manjoj zdjeli umutite kakao, šećer i sol i ostavite na stranu.
Dodajte suhe sastojke i vaniliju u blender. Nastavite s miješanjem dok ne dobijete namaz (to bi moglo potrajati najmanje 5 minuta ako radite s cijelim orašastim plodovima).
Što više miješate, više će se ulja iz orašastih plodova osloboditi.
Za tekući namaz dodajte malo ulja (do 45 ml ili 3 kašičice) i promiješajte. Nastavite to raditi dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Namaz se može čuvati u frižideru. Dovoljno je da ga stavite na sobnu temperaturu prije upotrebe (ili će ga možda biti teško namazati).
Čuvanje i skladištenje
Domaću nutelu možete čuvati 2 – 3 semice u sterilizovanim, zatvorenim staklenkama na sobnoj temperaturi.
Ako ih čuvate u frižideru, namaz možete čuvati i duže, samo ga prije korištenja izvadite i pustite da stoje na sobnoj temperaturi kako bi ga mogli lakše razmazati.