Smokve su mnogima omiljeno ljetno voće.
Pune vlakana, vitamina i minerala, smokve su idealno ljetno voće koje morate jesti sveže.
Često se nazivaju mediteranskim rajskim voćem jer je jedna od najzdravijeg voća uopšte.
Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima.
Osim što su ukusne, mogu da se koriste za liječenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom.
Sadrže i do 80 odsto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije.
Podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća, a ova vlakna povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva i pospješuju probavu.
Postoji više od 150 vrsta smokvi i razlikuju se po boji. Prava su riznica minerala i vitamina.
Treba ih jesti svježe, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranljivim materijama koje se gube termičkom obradom.
Sadrže visok udio vode(80 %) i prirodnih šećera pa se brzo vari.
Smokva ima antitumornski efekat – usporava razvoj određenih ćelija raka.
Bijeli mliječni sok iz smokve koristi se za uklanjanje virusnih bradavica.
Osobe koje boluju od povišenog nivoa kalcijuma u krvi trebalo bi da ih izbjegavaju.
Zbog laksativnog dejstva ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti creva.
Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata, a mogu se čuvati do šest mjeseci.
Smokve možete da koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne semenke obaviće posao pilinga, a aktivni enzimi će odstraniti sloj mrtvih ćelija.
Bogate su beta-karotinom, pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.
Svježe smokve se brzo kvare pa treba odmah da se pojedu ili odlože u frižider, gdje mogu da se drže do tri dana.
Sveža smokva djeluje umirujuće kod upala disajnih puteva.
Berba smokava traje od juna do oktobra, a ako su plodovi namijenjeni za sušenje, moraju da budu potpuno zreli jer tada imaju najviše šećera.
Čim prođe sezona svježih, navalite na suhe!