Trešnje – hrana za mozak

Trešnje su odlična zamjena za nezdrave grickalice pune soli i masnoća, a prijateljice su i vitke linije jer spadaju u voće koje ima niži glikemijski indeks. U 100 grama svježih trešanja tek su 32 kalorije. Od rumenih plodova radi se zdravi sok ili sirup, od peteljki čaj, a zahvaljujući sočnosti omiljen su dodatak i slasticama od nježnih krema, savijačama i biskvitima.

Služi sportistima

Trešnje se preporučuju sportistima, pogotovo nakon napornih treninga jer ublažavaju upalu mišića. Zahvaljujući svom blagotvornom koktelu vitamina i minerala, trešnje vraćaju energiju te poboljšavaju fizičku i mentalnu formu. Za umirujuća svojstva ključni su antocijanini, pigmenti koji trešnjama daju crvenu boju.

Trešnje smanjuju rizik od bolesti srca te nivo štetnih masnoća, a istraživanja pokazuju i da zdjelica trešanja na dan može pomoći protiv moždanog udara. Preporučuju se na jelovnicima onih koji imaju povišen holesterol ili krvni pritisak.

Brani od bolesti

Trešnje su sjajan izvor antioksidanata i protuupalnih spojeva, a smatraju se i hranom za mozak. Ti čuvari stanica u tijelu usporavaju starenje i sprječavaju rizik od raka, Alzheimera, kao i dijabetesa.

scroll to top