Sastojci:
800 g mljevene teletine,
100 g luka,
2 čehna bijelog luka,
2 jaja,
so,
biber,
1 čili papričica,
pola kašičice suhog timijana,
1 kašika nasjeckanog peršuna.
Umak:
1 zreli avokado,
1 čehno bijelog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
sok pola limuna,
so,
biber,
1 kašika nasjeckanog peršuna.
Priprema:
1. Mljevenom mesu dodajte sitno nasjeckan luk i bijeli luk. Zatim dodajte jaja, nasjeckanu papričicu, timijan, so, biber i peršun. Smjesu dobro izmiješajte (rukama) da se sastojci dobro povežu i lakše izrade kuglice.
2. Oblikujte kuglice, luk narežite na veće komade (veličine kuglice) i naizmjence nanižite na štapiće za ražnjiće. Ražnjiće pecite na roštilju ili tavi.
3. Umak pripremite tako da razrežete avokado, maknite košticu i koru te ga zdrobite vilicom. Važno je da avokado bude zreo i mekan.
4. Dodajte mu sok od limuna, protisnuti bijeli luk, so, biber, maslinovo ulje i peršun. Dobro promiješajte te pečeno meso poslužite s umakom.
(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)