Sastojci:
150 g brašna,
pola kašike praška za pecivo,
80 g maslaca,
60 g šećera,
vanilin šećer,
jaje,
ribana limunova korica,
200 g suhih šljiva,
200 g marmelade od šljiva,
125 g šećera,
kašika prezle,
3 bjelanca,
karamel preljev.
Priprema:
Stavite šljive u mlaku vodu i, kad omekšaju, izmiksajte u blenderu s otopljenom marmeladom. Umijesite prhko tijesto od brašna i praška za pecivo, jaja, komada maslaca, šećera, vanilije i korice. Oblikujte u kuglu, zamotajte i ostavite u frižideru pola sata.
Razvaljajte i obložite tijestom dno i stranice kalupa za pitu. Stavite je u zagrijanu rernu na 175 stepeni i pecite oko 15 minuta pa na njega složite nadjev i pecite 10 minuta.
Izvadite iz rerne, stavite čvrst snijeg od bjelanaca koji ste izmiksali sa šećerom i pecite dok snijeg ne dobije zlatnu boju. Izrežite na kocke i prelijte karamelom.
(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)