Pita s karamelom

Sastojci: 

150 g brašna,

pola kašike praška za pecivo,

80 g maslaca,

60 g šećera,

vanilin šećer,

jaje,

ribana limunova korica,

200 g suhih šljiva,

200 g marmelade od šljiva,

125 g šećera,

kašika prezle,

3 bjelanca,

karamel preljev.

Priprema: 

Stavite šljive u mlaku vodu i, kad omekšaju, izmiksajte u blenderu s otopljenom marmeladom. Umijesite prhko tijesto od brašna i praška za pecivo, jaja, komada maslaca, šećera, vanilije i korice. Oblikujte u kuglu, zamotajte i ostavite u frižideru pola sata.

Razvaljajte i obložite tijestom dno i stranice kalupa za pitu. Stavite je u zagrijanu rernu na 175 stepeni i pecite oko 15 minuta pa na njega složite nadjev i pecite 10 minuta.

Izvadite iz rerne, stavite čvrst snijeg od bjelanaca koji ste izmiksali sa šećerom i pecite dok snijeg ne dobije zlatnu boju. Izrežite na kocke i prelijte karamelom.

(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)

scroll to top