Pide – turski specijalitet koji podsjeća na pizzu

Pide je turski, takozvani “ulični” specijalitet koji svojim bogatim okusom podsjeća na pizzu, a izgledom podsjeća na čamac. Vrlo je ukusan i pogodan kao kompletan obrok.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:

jedno jaje

500 grama brašna

jedna kesica suhog kvasca

dvije kašičice šećera

dvije kašičice soli

100 militara tople vode

100 mililitara ulja

150 mililitara jogurta

nadjev po želji (tradicionalno: faširano meso i sir)

Priprema:

Prvo umutite jaje pa dodajte jogurt, ulje, šećer, kvasac i sol. Kada to umutite, dodajte vodu i dobro promiješajte. Na kraju dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite ga barem pola sata da se diže.

Kada je tijesto spremno, razvucite u obliku bageta pa ga podijelite na manje loptice. Razvucite svaku lopticu i oblikujte joj krajeve kako bi dobili oblik tijesta koji podsjeća na čamac.

Uključite rernu na 200 stepeni. Za to vrijeme napunite tijesto s nadjevom po želji. Ukoliko se odlučite za mesnu varijantu s faširanim mesom, trebali biste ga nekoliko minuta pržiti na tavi pa onda dodati na tijesto. Tijesto prebacite u tepsiju i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top