Pide je turski, takozvani “ulični” specijalitet koji svojim bogatim okusom podsjeća na pizzu, a izgledom podsjeća na čamac. Vrlo je ukusan i pogodan kao kompletan obrok.
Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:
jedno jaje
500 grama brašna
jedna kesica suhog kvasca
dvije kašičice šećera
dvije kašičice soli
100 militara tople vode
100 mililitara ulja
150 mililitara jogurta
nadjev po želji (tradicionalno: faširano meso i sir)
Priprema:
Prvo umutite jaje pa dodajte jogurt, ulje, šećer, kvasac i sol. Kada to umutite, dodajte vodu i dobro promiješajte. Na kraju dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite ga barem pola sata da se diže.
Kada je tijesto spremno, razvucite u obliku bageta pa ga podijelite na manje loptice. Razvucite svaku lopticu i oblikujte joj krajeve kako bi dobili oblik tijesta koji podsjeća na čamac.
Uključite rernu na 200 stepeni. Za to vrijeme napunite tijesto s nadjevom po želji. Ukoliko se odlučite za mesnu varijantu s faširanim mesom, trebali biste ga nekoliko minuta pržiti na tavi pa onda dodati na tijesto. Tijesto prebacite u tepsiju i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.
(Izvor: Klix.ba)