Sastojci: dva srednje velika krompira s visokim postotkom škrobi, dvije kašike maslaca, so, biber.
Priprema:
Krompire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.
Kad se krompir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i biberom.
Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta koji će komplimentirati ovom jelu.
U tavi zagrijte kašiku maslaca, pa na vruću podlogu stavite naribane krompire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.
Drvenom špatulom nježno ‘stisnite’ naribane krompire i pustite peći još otprilike pet minuta.
Okrenite ‘palačinku’ od krompira, pa pecite drugu stranu oko 10 minuta dok ne postane zlatno-žuta.
Servirajte uz vrhnje, kajmak ili uz neki drugi namaz.