TasteAtlas objavio je listu 100 gradova svijeta u kojima treba isprobati lokalnu hranu, a jedan naš grad zauzeo je 61. poziciju.
Pojašnjavajući kako su kreirali listu vodič za tradicionalnu hranu TasteAtlas navodi da su pokušali pronaći odgovor na pitanje od “milion dolara”, a koje glasi: “Gdje na svijetu možete probati najbolju domaću hranu?”.
Pretraživajući vlastitu bazu podataka uz rezultate s ocjenama restorana na Googleu nastala je sljedeća lista za koju navode: “Ovo nisu gradovi sa najviše Michelinovih zvjezdica, niti gradovi s najpoznatijim kuharima. Ovo nisu jela ili restorani koji će vam donijeti najviše lajkova na Instagramu. Ovo nisu ni daleka mjesta za one koji imaju novca da pobjegnu od svih običnih ljudi”.
Prvi grad na listi je Firenca u Italiji, a prvih deset čine i Rim, Lima, Napulj, Hong Kong, Mexico City, New York, Paris, Tokio, Milano.
Na 61. mjestu na listi je prepoznato Sarajevo, koje je najbolje rangirano u odnosu na gradove regije – Zagreb je zauzeo 70. poziciju, a Beograd 79. mjesto.
Uzevši u obzir da je TasteAtlas vodič za tradicionalnu hranu koji spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima – na websiteu se mogu pronaći brojne preporuke za to šta posjetiti i probati u glavnom bh. gradu.
Tako su izdvojili 10 tradicionalnih jela koje morate probati prilikom posjete, a ona obuhvata: jabukovaču, sarmu, kadaif, banjalučke ćevape, bosanski lonac, tufahija, begovu čorbu, burek te sarajevske ćevape.
(Izvor: Klix.ba)