Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
2 manje glavice crvenog luka
1 srednja glavica ljubičastog luka
4 manje mrkve
2 manje paprike
5 srednjih krompira
80 g korijena peršuna
80 g korijena celera
1 kašikica mljevenog bibera
1,5 kašikica vegete
2 l vode
pola kašikice mljevenog bijelog luka
2-3 šnite hljeba
Priprema:
Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Luk očistiti i sitno nasjeckati, a ljubičasti luk narezati na ploške.
Krompir i mrkvu oguliti, oprati i narezati na veće kocke. Papriku također vodom i narezati na deblje trakice.
Korijen celera i peršuna oguliti, oprati vodom i sitno nasjeckati.
Hljeb narezati na sitnije kockice.
Zatim, krompir, mrkvu, papriku i ljubičasti luk staviti u tepsiju te peći oko pola sata.
Na ulju popržiti luk i korijenje celera i peršuna. Pirjati dok povrće ne omekša. Po potrebi zaliti sa malo vode te promiješati.
Dodati pečeno povrće te nastaviti pirjati par minuta pa dodati vodu i ostaviti da zavri.
Potom začiniti i štapnim mikserom izmiksati do željene gustoće.
Na tavi, bez kapi ulja, popržiti kockice hljeba i dodati prilikom serviranja.