Sastojci:
120 g piškota
2 dl crne kafe
5 kašičica amaretta ili maraschina
200 g tamne čokolade
220 g mascarponea
3 dl vrhnja za šlag
3 kašike šećera u prahu
4 jaja
ušećerene trešnje za ukras
Priprema:
Skuhajte jaku crnu kafu i ohlađenu pomiješajte s maraschinom ili amarettom. Razlomite piškote na komadiće i posložite ih u zdjelu. Zalijte ih kafom. Izmiksajte žumanca sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane gusta.
Umiješajte mascarpone i izmiješano vrhnje za šlag. Istucite čvrsti snijeg od bjelanaca, a zatim ga umiješajte u smjesu sa sirom. Razlomite kockice čokolade i rastopite ih na pari.
Pripremite čaše za dezert. U svaku na dno posložite malo kreme od mascarponea pa red namočenih piškota koje zalijte rastopljenom čokoladom. Opet posložite red kreme, rastopljenu čokoladu i ukrasite čokoladom u prahu. Ostavite zdjelicu na hladnom jedan sat, a zatim poslužite.