Danas postoje mnogi začini, među kojima su najpopularnije različite sorte soli i bibera kao osnovnih začina. Širok je raspon vrsta bibera na našem tržištu: bijela, crna i piment, ali i roza. Naravno, ovaj začin se pojavio na policama nedavno, međutim brzo je stekao popularnost.
Treba napomenuti da rozi biber i nije baš biber. Liči na biber, međutim, rozu biber miriom se značajno razlikuje od drugih bibera, jer njegov miris je veoma izražen dok skoro i da nema pikantan ukus.
Upotreba:
U mnogim zemljama, ovaj začin dodaje se raznim slatkišima, pecivima i pićima. Osim toga, rozi biber često se dodaje u umake, salate, u jela s plodovima mora, perad, meso i ribu.
Nemojte zaboraviti da ga u svježem obliku ne treba čuvati duže od 6 mjeseci. Također treba znati da je rozi biber u velikim količinama otrovan.
Koristi:
Prije svega, oavj začin ima pozitivan efekat na probavni sistem. Vrlo često se koristi za liječenje dijareje. Osim toga, može poboljšati kardiovaskularni sistem, kao i pomoći ukoliko imate reumatizam, giht, i razne vrste artritisa.
Međutim ne preporučuje se osobama koje pate od čira na želudcu ili gastritisa je može izazvati iritaciju sluznice, što će dovesti do pogoršanja bolesti.
(Izvor: Radio M)