Napravite kolač koji se ne peče

Sastojci za podlogu:

250 g keksa,

mlijeko za natapanje.

Krem:

800 ml punomasnog mlijeka,

2 kesice pudinga od vanilije,

230 g šećera,

3 žumanca,

10 g mljevenog želatina,

4 kašike vode,

600 g grčkog jogurta od kajsije,

300 ml tečnog šlaga.

Priprema:

1. Želatin sipati u šerpicu i preliti vodom. Ostaviti da nabubri, a za to vrijeme skuhati fil. Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo sipati u šerpu i zagrijavati. Puding, šećer i žumanca pomiješati sa 1 dl mlijeka i tu smjesu zakuhati u vrućem mlijeku, uz stalno miješanje.
Maknuti sa vatre.

2. Želatin otopiti na najmanjoj temperaturi, dodati u vruć krem i sve dobro promiješati. Dodati i hladan grčki jogurt od ponovo dobro promiješati. Prekriti kremu folijom i staviti na hlađenje.

3. Umutiti 300 ml tečnog šlaga. U ohlađen fil dodati 4 velike kašike šlaga i dobro promiješati, a ostatak ostavite za završni sloj.

4. Stranice kalupa obložiti papirom za pečenje. U zdjelicu sipati mlijeko, natapati keks i redati u kalup. Preko keksa rasporediti fil, a zatim šlag i sve poravnati. Ostaviti kolač na hlađenje, najbolje preko noći. Rezati na kocke i poslužiti uz svježe kajsije.

scroll to top