/FOTO/ Završen sajam ”Medena Tuzla”, dodijeljena priznanja za najbolji med

Danas je završen tradicionalni 17. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda ”Medena Tuzla” čiji je organizator Savez pčelara Tuzlanskog kantona.

Ove godine na dvodnevnoj manifestaciji svoje proizvode predstavilo je više od 40 izlagača iz BiH, Hrvatske i Srbije. Cilj ove manifestacije je razmjena iskustva proizvođača i njihov plasman na tržište, ali i promocija bh. pčelarstva.

/FOTO/ Više od 40 izlagača na sajmu ”Medena Tuzla”, sajam traje i sutra

Danas je u okviru ovog sajma stručno predavanje sa pozitivnom praksom sa svog pčelinjaka održao pčelar Samir Omerović, koji ima veliko iskustvo u planinskom pčelarenju. Jedan od učesnika na ovogodišnjoj Apimondiji, svjetskom kongresu pčelara, održanom u Turskoj, bio je i prof. Midhat Jašić, koji je informisao pčelare o glavnoj temi Apimondije “Klimatske promjene i pčelarstvo” kao i o zaključcima Apimondije.

Na sajmu su dodijeljeni zlatni pehari i medalje za medove koji su pristigli na analizu. Od 567 uzoraka meda iz BiH i inostranstva, većina je dobila zlatnu medalju, odnosno dobili najbolje ocjene laboratorijske i senzorne analize.

Ipak, zlatni pehar za med medova 17. Međunarodnog sajma ”Medena Tuzla” dobio je cvijetni med pčelara Hašima Rizvića iz Sapne.

scroll to top