Sastojci: 250 g crvene leće, 3 velike kašike bulgura, 700 ml vode, 250 ml pilećeg temeljca ili povrtnog (može i od kocke), 1 stapka celera (salatnog) 1 čehno bijelog luka, 1 ljutika ili mali luk, 1 kašičica slatke crvene paprike, 200 ml pasirane rajčice, 1 mala chili papričica, so, biber maslinovo ulje, limun i suha metvica (menta) za posluživanje.
Priprema:
1. Odmjerite leću i isperite je u hladnoj vodi. Prebacite je u lonac, zalijte hladnom vodom, dodajte na pola prerezano čehno bijelog luka, prepolovljenu ljutiku ili mali luk, stapku celera koju ste narezali na jedno 4-5 komada, 1 malu chili papričicu, pokapajte malo maslinovim uljem i začinite krupnom morskom solju i stavite kuhati.
2. Nakon 10 minuta što se leća sa začinima kuhala, dodajte 3 velike kašike bulgura i 1 kašičicu slatke crvene paprike, podlijte pilećim ili povrtnim temeljcem (može i od kocke) te nastaviti kuhati još 15 minuta. Nekih 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte 200 ml pasirane rajčice.
3. Kad je juha kuhana, skinite je s vatre, izvadite chili papričicu, a sve ostalo dobro izmiksajte štapnim mikserom – budući da je smjesa gusta, podlijte je s još vruće vode ili temeljca do željene gustoće.
4. Juhu servirajte u tanjure ili zdjelice, pokapajte obilno maslinovim uljem, malo pobiberite te u svaki tanjur ubacite prstohvat sušene metvice (mente) i na kraju poslužite uz krišku svježeg limuna kojeg svatko iscijedi u juhu tik prije no što će se juha početi jesti.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)