Sastojci: 2 kruške, 1 čehno bijelog luka, 1 kašičica svježeg peršuna, 25 g maslaca, 1 kiselo vrhnje, 50 g sira, 400 g njoka.
Priprema:
U loncu zagrijte vodu, dodajte so i ostavite dok ne proključa. Zatim dodajte njoke i kuhajte nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme usitnite bijeli luk, operite i ogulite kruške pa ih narežite na jednake komadiće.
Na tavi rastopite maslac na srednjoj vatri i dodajte bijeli luk. Kad bijeli luk dobije zlatnu boju, dodajte kruške, smanjite vatru i kuhajte 4-5 minuta, dok ne omekšaju.
Kruškama dodajte vrhnje i sir pa kuhajte na laganoj vatri dok se sir ne rastopi.
Dodajte skuhane njoke i malo vode u kojoj su se kuhale da biste razrijedili umak.
Kuhajte 2-3 minute pa sklonite s vatre. Poslužite na tanjurima i dekorirajte s peršunom, naribanim sirom i kruškama ili po želji.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)