U toku berba grožđa u najvećem vinogradu u USK

Ovih dana započela je berba grožđa u najvećem vinogradu na području Unsko-sanskog kantona, koji se nalazi u selu Kruhari nadomak Sanskog Mosta, a vlasnik vinograda Isak Tatarević kaže kako je ova godina bila veoma rodna.

”Pokušavamo da grožđe prilikom berbe ne oštetimo, da sačuvamo njegove sokove i da ga u što kraćem roku uputimo u preradu kako bi zadržao svoja svojstva. Ako nam vremenski uslovi ne budu otežavali, berba će potrajati u narednih sedam do deset dana”, istakao je Tatarević.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj svega je proizvodnja kvalitetnog stonog crnog i bijelog vina koje je u proteklim godinama našlo svoje mjesto na širem tržištu Bosne i Hercegovine, a izvozi se i u Austriju.

Inače, ovaj vinograd se prostire na površini od oko 1,8 hektara, a zasađeno je 7.200 sadnica sorti šardone i merlo, koje se redovno održavaju i njeguju, a podignut je prije desetak godina, kapitalom koji je Tatarević zaradio u Austriji.

Ističe kako je dugo bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo gotovo svoj cijeli radni vijek.

Svoju ideju pretočio je u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i veleljepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top