Sezona ukusnih višanja je zvanično počela, a prodavnice i tezge na pijacama obiluju ovim crvenim voćem.
Višnje su veoma dobre za zdravlje iz više razloga, tvrde naučnici, a prenosi “Healthline”. Poznate su po svojim brojnim ljekovitim svojstvima i antioksidativnom dejstvu.
Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima.
Višnje imaju brojne zdravstvene prednosti, a mi smo za vas izdvojili njih šest.
1. Nesanica
Višnje sadrže melatonin, koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem snu. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlijezda u mozgu.
2. Štite od slobodnih radikala
Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima – snažnim antioksidantima koju štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je bitno za starije osobe, jer ih štite od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i Alchajmerove bolesti.
3. Moćno protivupalno sredstvo
Akutne upale odgovor su tijela na povrede, infekcije, nepravilnu ishranu i alergene. Ako su upale dugotrajne, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, artritisa, astme i dijabetesa.
Novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom djelovanju višanja na smanjenje upala. U jednoj od studija desetoro ljudi tokom dvije nedjelje svaki dan je pilo 250 mililitara soka od višnje, nakon čega su im se značajno smanjili upalni procesi, normalizovao se nivo triglicerida i LDL holesterola – rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.
4. Regulišu krvni pritisak
Višnje sadrže veliku količinu kalijuma i tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tijela – vraćaju ravnotežu obima kalijuma i natrijuma, što pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.
5. Čuvaju kožu
Antioksidanti su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože, a njima višnje obiluju. Takođe, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje znaju da se pojave usljed oštećenja kože od sunca.
6. Održavaju ravnotežu pH u tijelu
Višnje su alkalne prirode, pa kad god se poveća procenat kiseline u tijelu, one mogu biti vrlo korisne za ravnotežu nivoa pH. Višnje neutralizuju kiselost u tijelu i sprečavaju želudačne tegobe i druge probavne smetnje.
(Izvor: Nezavisne novine)