Da li ste već čuli za moringu, biljku koju zovu i čudotvornim drvetom, drvetom života, zelenim zlatom… ?
Najčešće je dostupna u obliku praha, a riječ je o biljci porijeklom iz Indije koja se već vijekovima koristi u tamošnjoj alternativnoj medecini. Ona, također, raste i u Aziji, Africi i Južnoj Americi, a zanimljivo je da je skoro svaki dio moringe jestiv i da može da se iskoristi za proizvodnju lijekova ili u kozmetčkoj industriji.
Moringa je prepuna vitamina, minerala i hranljvih materija, a spektar njenog dejstva je zaista širok – ima antivirusna, antiinflamatorna, antidepresivna i antifungalna svojstva.
“Moringa je izvor vitamina B2, B6, C i A, kao i magnezijuma i željeza. Od antioksidanasa ističe se visokim sadržajem kvercetina (utiče na sniženje visokog krvnog pritiska) i hlorogenom kiselinom (snižava šećer u krvi nakon obroka). Istraživanja su pokazala antiinflamatorni efekat, što može biti važna pomoć u prevenciji i tretmanu mnogih autoimunih i hroničnih bolesti.
Moringa utiče i na sniženje lošeg holesterola, te ima sveukupno pozitivno dejstvo u borbi sa svim bolestima modernog doba”, objašnjava za žena.blic.rs dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.
Djelovanje moringe je zaista veoma moćno – ona može da vam pomogne pri mršavljenju, da tijelo masti konvertuje u energiju, takođe smanjuje holesterol i snižava krvni pritisak, reguliše promjene raspoloženja, preventivno djeluje na kardiovaskularni sistem, hrani kožu i kosu, štiti jetru, jača kosti, smanjuje upale u tijelu, pozitivno utiče na varenje… Zapravo, na prostorima sa kojih je potekla tvrde da djeluje na preko 200 bolesti!
Prah moringe, koji se najčešće i koristi, pravi se od svježe ubranog liša ovog drveta, tamnozelene je boje i podsjeća na miris oraha. Možete da ga uvrstite lako u ishranu – dodajte ga u zeleni smuti, zdrav hljeb sa tikvicama, energetske kuglice, a možete ga dodavati i u humus, potaže, salate, namaz od avokada, gvakamole sos… Najzad, možete ga koristiti i kao maču, odnosno pomiješati malo moringa praha sa vrelom vodom i piti umjesto kafe ili čaja.
No, uprkos brojnim blagodatima ove biljke, imajte na umu da moringa može da ima određene nuspojave – ponekad dovodi do stomačnih tegoba i ima laksativno dejstvo, te se preporučuju male doze: od pola do jedne kašičice na dan. Takođe, veoma je opasna za trudnice i dojilje.
“Svakako prije uključivanja moringe treba se posavjetovati sa svojim ljekarom, kako postoje indikacije da može uticati na terapiju za štitnu žlijezdu, terapiju za šećer (moringa utiče na sniženje šećera u krvi pa će možda biti potrebno prilagoditi dozu terapije, a isto važi i za leijekove za visok pritisak)”, zaključuje Tanja Olajdžija.
(Izvor: Radio Sarajevo)