10 načina da iskoristite koru narandže u domaćinstvu

S obzirom da je jesen u punom jeku, sigurni smo da su vam citrusi trenutno omiljeni izbor voća, kako zbog njihovog osvježavajućeg ukusa, tako i zbog vitamina i minerala koje sadrže, a koji će vas spasiti od viroza koje su prisutne u vazduhu.

Danas pišemo o kraljici svih citrusa – narandži.

Nakon što ste iscijedili narandžu i napravili od nje sok ili marinadu, ili je jednostavno pojeli kao užinu, sačuvajte koru, a mi vam donosimo praktične savjete kako je iskoristiti u domaćinstvu na pametan, a kreativan način.

Začinite smeđi šećer

Koru iskoristite za čuvanje smeđeg šećera, jer će pokupiti višak vlage, a dobićete i interesantan miris. Ovakav smeđi šećer idealan je kolače poput zimskih medenjaka, ali i za kuhano vino.

Čaj

Čaj od narandže, osim što je ljekovit, sjajno osvježava. Dodate li par listića svježe mente, leda i malo vodke dobićete interesantan koktel, smjestiti se udobno pored grijalice ili vatre i uspiješno se pretvratai da napolju nije hladno.

Spužva za pranje suđa

Kore od narandže možete koristiti i kao spužvu za pranje suđa. Pogotovo ako je suđe masno i prljavo. Dok se kora ne osuši, odnosno dok je još svježa, ona u sebi sadrži ulje koje razgrađuje prljavštinu i zato je sjajan pomoćnik u kuhinji.

Osvježivač

Koristite ih i kao prirodni osvježivač za kuću. Kore od narandže ostavite preko noći u 500 ml vode. Možete ih isheckati na sitne komade kako bi bile ”produktivnije”. Uzmite flašicu sa rasprašivačem i u nju sipajte dobijeni osvježivač i koristite ga kad god želite.

Upija neprijatne mirise u frižideru

Uzmite narandžu i presijecite je na pola. Izvadite voće kašikom, a koru napunite sodom bikarbonom. Držite je u frižideru kako bi upijala neprijatne mirise.

U borbi sa celulitom

Koristite narandžinu koru protiv ”narandžine kore”. Dok se tuširate istrljajte se korom narandže i dotjerajte svoju kožu do savršenstva. Ovaj postupak ponavljajte svake večeri uzastopno, nekoliko mjeseci i vidjećete rezultate.

Liječi visok pritisak

Oni koju praktikuju kinesku medicinu garantuju da kora od narandže može uspiješno da izliječi visok pritisak. Pošto se ovo južno voće uvozi iz dalekih zemalja, često se prska raznim toksinima, pa ukoliko ne nabavite domaće narandže, prije nego što je iskoristite, koru voća držite u vodi sa sodom bikarbonom dva dana. Zatim je dobro isperite.

Osvježava i vlaži vazduh isušen grijanjem

Napravite osvježivač vazduha koji će vazduhu u zatvorenm prostorijama koje se griju da vrati vlažnost. U zimskim danima kada su radijatori upaljeni savršeno će poslužiti kao osvježivač prostora. Koru naprosto postavite na radijatore i uživajte u osvježavajućem mirisu koji će ispuniti vaš životni prostor.

Sredstvo protiv komaraca

Zaštitite se od ujeda komaraca. Kada krene sezona ovih dosadnih insekata, jednostavno istrljajte tijelo korom narandže. Fenomenalno ćete mirisati i riješićete se letećih krvopija.

Protiv baštenskih štetočina

Koru narandže možete koristiti da otjerate baštenske štetočine kao što su mravi i puževi, ali imajte na umu da ni mačke ne vole miris narandže. Ako imate mačku kao ljubimca, operite dobro ruke prije nego što se upustite u igranje i maženje, ili im servirate hranu.

(Agrosavjet.com)

scroll to top