Sastojci: 1 kg teletine bez kosti, 200 g crvenog luka, 250 g svježeg paradajza, 400 g šampinjona, 150 g maslaca, malo soli, malo bibera, malo sjeckanog peršunovog lista.
- Teletinu operite pa posušite suhom krpom. Odvojite dijelove gdje ima žilica i masnih dijelova. Zatim isjecite na kockice. Nemojte soliti prije prženja nego tek u toku prženja.
- U što široj i dubljoj tavi zagrijte maslac pa kada se zagrije stavite meso. Pržite ga na jakoj vatri, naglo, pa kada dobije finu boju sklonite s vatre. Pretresite ga u drugu posudu zajedno sa saftom u kojem se pržilo.
- Crveni luk ogulite i isjeckajte na kockice.
- Paradajz pospite vrelom vodom pa ogulite kožicu. Zatim ga rasjecite na četiri dijela pa pritiskom laganim i malom kašičicom odvojite sjemenke. Isjecite ga na kocikce ili tanke rezance.
- Šampinjone obrišite vlažnom krpom. Nemojte ih prati jer budu dosta natopljeni vodom. Odvojite peteljke pa ih isijecite na kockice. Gornje dijelove isijecite na listiće.
- U tavu u kojoj smo pržili meso stavite kašiku maslaca, zagrijte, pa stavite luk. Kada luk dobije finu boju stavite šampinjone i izmiješajte. Kada su gljive prestale da popustaju saft dodajte pripremljen paradajz, malo posolite, pa dinstajte.
- Dodajte meso koje smo pržili zajedno sa saftom koji smo ostavili sa mesom. Dodajte, soli po potrebi, biber, malo peršunovog lista, malo bosiljka. Prodinstajte na kratko pa sklonite sa vatre.
- U zemljanu posudu (može i neka druga) položite pergament-papir, pa u to naspite pripremljeno meso. Krajeve pergament-papira namažite žumancem pa zalijepite ili svežite na vrhu da meso bude zatvoreno. Rernu ugrijte na oko 25C pa pecite oko 40 minuta.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)