Sastojci: 2 veće glavice ljutike, 4 čehna bijelog luka, 1 isjeckana mrkva, 100 g ječma, 2 izrendane tikvice, oko 2 l povrtnog ili pilećeg temeljca ili obična voda, pola kašičice italijanskog začina, sok od 1 limuna, 1 jaje, oko 100 g kiselog mlijeka, po ukusu so i biber, sitno isjeckan peršun.
Priprema:
1. U šerpu staviti sitno isjeckanu ljutiku, ako je nemate može i običan crni luk, dodati sitno isjeckan bijeli luk, mrkvu, očišćen ječam, suhe začine i so. Na sve to dodati vodu ili temeljac i pustiti da prokuha, te smanjiti temperaturu i kuhati dok ječam ne omekša, oko pola sata.
2. Dok se ječam kuha, tikvice oprerite i izrendajte te dodajte u juhu. Nakon 10-ak minuta sklonite s vatre.
3. Iscijedite sok iz limuna, dodajte kiselo mlijeko ili gusti jogurt, jaje i umutiti sve zajedno u masu bez grudvica. Uzeti kutlačom toplu čorbu i polako dodavati u masu od jaja, stalno muteći da se jaja ne zgrušaju. Probati da li je potrebno još soli i bibera. Pred služenje posuti sitno isjeckanim peršunom i poslužiti toplo.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)