Zbog čega bi srijemoš trebalo uvrstiti u ishranu

Srijemoš, divlji ili medvjeđi luk, kako se još naziva ova zdrava biljka, možete pronaći u prirodi, ali i na pijacama, sve od marta pa do kraja maja.

Samonikla biljka iz porodice luka raste uglavnom u močvarnim šumama, a prolista dolaskom proljeća.

Veoma je zdrav i ljekovit, a naziv medvjeđi luk nosi jer ga prema predanju i medvjedi traže pošto se probude iz zimskog sna i izađu iz svojih pećina. Traže ga u svrhu čišćenja organizma poslije dugog perioda hibernacije.

Mladi, svježi listovi idealni su za proljetno čišćenje organizma, jer vezuju za sebe otrove i masnoće iz krvi, žila, crijeva i želuca.

Listovi srijemoša sadrže i od 20 do 50 mg vitamina C, kao i karoten.

Srijemoš bi trebalo da iskoristite dok je njegova sezona, jer ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, kao i crni i bijeli luk, ali je ljekovitiji od njih.

Njegovo uporno korištenje u toku sezone može da pomogne pri regulaciji krvnog pritiska, da ukloni tegobe povezane sa sužavanjem krvnih sudova, pa tako štiti i od srčanih bolesti i infarkta.

Srijemoš utiče i na bolje pamćenje i koncentraciju, pomaže kod respiratornih tegoba, nesanice i vrtoglavice koja je karakteristična za ovo doba godine.

Djelotvoran je kod problema sa želucem, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva.

scroll to top