Kako napraviti med od maslačka?

Med od maslačka nije med koji rade pčele, već je zapravo sirup od maslačka napravljen od cvijeća i šećera. Dobra je zamjena za med za vegane i  sve koji su alergični na tradicionalni pčelinji med. Konzistencija je rjeđa od većine meda, no izgledom i bojom je vrlo sličan pčelinjem medu.

Za pripremu meda od maslačka potrebni su vam samo cvjetovi.

U nastavku vam donosimo recept za med od maslačka, a koji možete oplemeniti dodavanjem i drugih biljaka. Mogućnosti je mnogo, a na vama je da odaberete okuse koji vam najbolje odgovaraju.

Sastojci:

150 svježih cvjetova maslačka

1 litra vode

1,2 kg šećera

2 limuna

Priprema:

Svježe cvjetove maslačka dobro operite u hladnoj vodi kako biste uklonili prljavštinu i insekte koji se možda nalaze na njima.

Ostavite ih da odstoje preko noći pa ih drugi dan iscijedite, stavite u posudu i prelijte litrom vode.

Vodu s cvjetovima maslačka kuhajte na laganoj vatri 1 – 2 sata i povremeno miješajte.

Nakon sat do dva kuhanja, procijedite smjesu i dodajte šećer pa kuhajte još sat vremena.

Smjesa bi nakon toga trebala postati gusta, pa sada dodajte limune koje ste prije toga oprali i narezali na kriške. Nastavite s kuhanjem otprilike još pola sata.

Gotovu smjesu odmah ulijte u tegle, dobro ih zatvorite i pohranite na tamno i hladno mjesto.

Ovako pripremljen med može se čuvati do godinu dana.

scroll to top