Rijetki znaju kako za naš organizam nije zdrav samo luk, već i njegove ljuske. Iako nisu jestive, mogu se iskoristiti na druge načine.
Bacate li ljuske od luka kada ste u kuhinji i kuhate? Prije nego što ih bacite u kantu za smeće, dobro razmislite. Ljuske luka sadrže moćni antioksidans kvercetin koji reguliše krvni pritisak i sprječava kardiovaskularne bolesti.
1. Ako kuhate supu sa povrćem, slobodno ubacite i cijelu glavicu luka sa ljuskama. Osim što će dobiti ljepšu boju, juha će biti puno ukusnija i zdravija zbog mikroelemenata kojih ima puno više nego u samom luku.
2. Ako ste primijetili da vaša biljka ne izgleda baš zdravo, pripremiti otopinu od ljuski luka i vode s kojom ćete zalijevati vašu biljku s vremena na vrijeme.
3. Čaj od luka može pomoći kod grčeva. U čašicu vruće vode ubacite jednu kašičicu ljuski od luka i pustite neka odstoji 10 minuta. Procijedite i pijte oko 200 ml svake večeri. Važno je napomenuti kako čaj od luka ne bi trebale piti dojilje i trudnice.
4. Ljuske od luka uz usitnjenu koru od hrasta odličan su način za dobivanje svijetlosmeđe boje kose.
5. Ako volite peći svoj kruh, slobodno možete ubaciti jednu čajnu kašičicu mljevenih ljuskica od luka.