Ukoliko vam se hrana kvari brže nego inače razlog za to može biti neadekvatna temperatura u frižideru i zamrzivaču – za prvi se preporučuje 4°C ili ispod, dok je za zamrzavanje idealna temperatura od -18°C.
Pronalaženje optimalne temperature u frižideru je ključno za osiguravanje da vaši proizvodi i ostaci hrane traju što je duže moguće. Istovremeno je i jedan od najlakših načina da spriječite bolesti koje se prenose hranom konzumiranjem mlijeka, jaja i mliječnih proizvoda s isteklim rokom trajanja.
Idealna temperatura u frižideru je tačno ili ispod 4°C, a temperatura vašeg zamrzivača treba da bude -18°C.
Iako su neki frižideri i zamrzivači opremljeni svakojakim dodacima možda nemaju ugrađeni termometar. Srećom, termometri za uređaje općenito su jeftini i mogu se naći u većini trgovina kuhinjskih aparata te lako možete provjeriti temperaturu u vašem uređaju.
Još jedna stvar koja može izazvati frustracije jeste zamrzavanje hrane u frižideru, što se dešava kad postane previše hladan.
Kako bi riješili ovaj problem provjerite postavke temperature na vašem frižideru. Proizvođači uređaja preporučuju da ga držite na najhladnijoj postavci što je najčešće broj 5, ali ako vam se hrana smrzava, pokušajte je smanjiti na 4.
Premda je pravilno zamrzavanje odličan način za pohranjivanje proizvoda kao što je meso, ono i dalje utječe na okus, aromu, sočnost i boju što je vaša hrana duže zamrznuta.
Dodatni savjeti za skladištenje hrane u frižideru uključuju otvaranje vrata samo kad je neophodno, širenje hrane kako bi zrak mogao pravilno strujati, kao i praćenje temperature.
(Izvor: Klix.ba)