Znate li koliko je kafa korisna i na koliko veličanstvenih, neintuitivnih načina možete prenamijeniti ostatke jutarnje šoljice kafe u svom domu, vrtu pa čak i na tijelu?
Mikrobna, protuupalna i antioksidativna svojstva kafe, u kombinaciji s prirodnom upijanjem mirisa i grubom teksturom, čine je jednom od najkorisnijih stvari koje ste ikad bacili u smeće.
Napunite malu staklenku talogom kuhane kafe i stavite je, otkrivenu, na stražnji dio police u frižideru. Ili je možete staviti na kuhinjski pult kako biste ih trljali po rukama nakon sjeckanja luka i brže se riješili zaostalih mirisa.
Talog od kafe prirodno je abrazivan i može pomoći u uklanjanju masnoće i prljavštine na vašim alatima i površinama za kuhanje. Pospite talog kafe i četkicom ili jastučićem za ribanje izribajte prljavu površinu te lako uklonite stvrdnute komadiće hrane.
S talogom možete ribati i zapečene lonce i tave. Samo ih nemojte koristiti na svijetlim granitnim ili mramornim pločama, jer njihova boja može prodrijeti u porozne površine.
Kafa je, ako možete vjerovati, također prirodni omekšivač mesa. Soli, kiselina ili mljevena kafa čine proteine i mišićne mesa mekšima. Prirodne kiseline i enzimi iz kafe ubrzavaju taj proces također pojačava i okus mesa.
Upotrijebljenu mljevenu kafu pomiješajte sa začinima za suho trljanje i nanesite na meso najmanje dva sata prije kuhanja.
Talog od kafe je izvrstan izvor dušika. On također sadrži druge ključne hranjive tvari poput fosfora, kalija, željeza, kalcija i magnezija – što ga čini jeftinim gnojivom za biljke u vašem vrtu, ali i u saksijama. Da biste napravili vlastito gnojivo, pomiješajte talog kafe s drugom organskom tvari, kao što su pokošena trava, smeđe lišće, kompost ili suha slama kako biste ublažili sklonost taloga da se spoji i stvori prepreku prodiranju vode.
“Samo pripazite oko mladih sadnica i sjemena, njima treba jako malo taloga. Zaostali sadržaj kofeina može štetiti rastu biljke”, dodaje.
Prema klinici Cleveland, kofein je prirodni ‘vazokonstriktor’ – što znači da sužava krvne žile i smanjuje dotok krvi u kožu, čineći kožu zategnutijom i glađom.
“Biljke koje dobro reagiraju na talog od kave uključuju borovnice, kupus, soju, voćke, kukuruz, ruže, kamelije, rododendrone i azaleje – objasnila je Lisi Ogden s Univerziteta Wyoming.
Prstima nanesite malo ohlađenog taloga na područje ispod očiju i ostavite da odstoji 10-15 minuta, pazeći da vam ne dođe u oči.
(Izvor: Klix.ba)