Ekspres lonac umnogome je olakšao kuhanje jela i postao omiljena sprava u kuhinji bez koje se danas ne može zamisliti pripremanje nekih kulinarskih majstorija.
Osim što štedi vrijeme i ubrzava proces pripreme, ekspres lonac takođe, čuva ukus, miris i prehrambenu vrijednost namirnice.
A da bi ručak iz lonca bio ukusniji, prilikom kuhanja pridržavajte se sljedećih savjeta:
- Sastojci jela u loncu trebalo bi da ispunjavaju dvije trećine zapremine, a namirnice koje stvaraju pjenu (riža, povrće) samo polovinu.
- Nikada ne treba stavljati prazan lonac na zagrijan šporet.
- Poklopac mora da bude dobro zatvoren.
- Vrijeme kuhanja se računa od trenutka kada se pojavi para na sigurnosnom ventilu (oko 10 minuta). Kada istekne vrijeme propisano za pripremanje neke namirnice (mahunarke 8-10 minuta, narezano povrće 5-10, govedina 9-12, zamrznuto meso 30-35…), treba sačekati nekoliko minuta da se smanji pritisak u loncu i tek onda otvoriti.
Naravno, svaki proizvođač navešće i dodatna pravila i upustva kojih se trebate prodržavati, pa je najbolje da ih dobro proučite prije nego što počnete spremati namirnice u ekspres loncu.
Evo još nekoliko napomena:
- Ne stavljajte ekspres lonac u zagrijanu rernu, jer možete oštetiti plastične i gumene dijelove kao i sigurnosne sisteme.
- Prije svake upotrebe ekspres lonca uvijek provjerite da li su sigurnosni sistemi ispravni, bez ikakvih oštećenja, i da li su čisti.
- Potrošne djelove ekspres lonca neophodno je redovno mijenjati
- Ne koristite ekspres lonac bez tečnosti jer može (usljed pregrivanja) doći do oštećenja sigurnosnih i zaptivnih elemenata, kao i akutermnog dna posude.
- Ne otvarajte ekspres lonac na silu i prije nego što budete potpuno sigurni da je unutrašnji pritisak potpuno opao (da je sva para izašla kroz ventil).
- Ne dodirujte metalne površine posude već koristite ručice.
- Ako je potrebno koristite zaštitne rukavice.
- Prije nego što uključite izvor zagrijavanja provjerite da li je lonac pravilno zatvoren.
- Kada je ekspres lonac pod pritiskom, pomjerajte ga pažljivo.
- Prije otvaranja lonca obavezno ga skinite sa grijnog tijela.