Sastojci: 2 srednje velike glavice luka, 2 čehna bijelog luka, 4 paprike, 6-7 zrelih paradajza, 1 feferon, ulje, so, biber, svježi kopar, sitno sjeckani peršun ili majčina dušica.
Priprema:
1. Očistiti i narezati luk. Paprike očistiti i narezati na veće kockice. Paradajz, također, narezati na kockice.
2. Na maslinovo ulje ubaciti feferon i aromatizirati ulje 3-4 minute pa dodati luk i dinstati ga dok ne postane staklast. Na luk dodati paprike i nastaviti dinstati. Nakon 10 minuta, izvaditi feferon pa dodati paradajz, usitnjen bijeli luk, posoliti i pobiberiti te poklopiti i ostaviti da se kuha na laganoj vatri 20-25 minuta.
3. Sataraš je gotov kad veći dio tečnosti ispari. Pred kraj kuhanja dodati začine po želji, kopar, peršun ili listiće majčine dušice. Poslužiti uz kuhanu rižu ili pire krompir.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)