Sastojci: 150 g graška u zrnu, 600 g krompira, 2 korjena peršuna, 3 litra pileće supe, 700 g krompira, 3 kašičice suhog začina, 3 kocke za supu, 1,5dl mlijeka, 1 veća crvena paprika, kašičica karija, po pola kašičice praha đumbira i kurkume, 5-6 čehna bijelog luka, kašičica mirođije, mljeveni biber, so, peršunov list.
Priprema:
1. U lonac staviti grašak, krompir i peršun isječene na manje komade, naliti 1,5 litar supe, poklopiti i kuhati oko pola sata, a zatim dodati preostalu supu i štapnim mikserom sve dobro izmiksati.
2. Pustiti da ponovo provri, dodati krompir isječen na kockice, suhi začin i kocke za supu pa kuhati oko 15 minuta. Zatim dodati mlijeko i papriku isječenu na kockice pa kuhati još desetak minuta. Pred kraj dodati kari, đumbir, kurkumu, bijeli luk isječen na listiće i sitno sjeckanu mirođiju pa veoma kratko prokuhati i skloniti sa vatre.
3. Gotovu čorbu pobiberiti, po potrebi dosoliti i posuti sitno sjeckanim peršunovim listom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)