Koje povrće ne bi trebalo ostavljati u frižideru?

Arhiva

Voće i povrće su najbolje namirnice za organizam. Najbolje ga, kako uvijek savjetuju stručnjaci, jesti bez prerade, dakle svježe. Međutim, ukoliko ga nećete jesti odmah, neko povrće treba biti pohranjeno u frižider.

Crveni i bijeli luk imaju koru koja im je dobra zaštita i možete ih držati na sobnoj temperaturi. No jednom kada uklonite koru, treba ih skladištiti u frižider ali nikako u blizini krompira jer on može potaknuti luk na klijanje.

Krompir i batat nikada ne bi trebali završiti u vašem frižideru a te namirnice pune škroba je pametnije ostaviti na hladnijem, tamnom mjestu gdje je dostupan zrak, ali nikako u plastičnoj vrećici. Paradajz bi isto tako trebao biti na sobnoj temperaturi, čak i kad je poputno zreo jer će hlađenjem izgubiti nešto od svima omiljenog okusa. Tikvice i bundeve isto tako čuvajte van frižidera.

Ako povrće stavljate u frižider držite ga odvojenim u posudama ili vrećicama. Nemojte razne namirnice stavljati u istu posudu.

Hlađenje će dobro doći salati, šparogama, cvekli, kelju, mrkvi, celeru, gljivama i krastavcu.

scroll to top