U mnogim izvornim receptima za slatkiše, torte i kolače na spisku sastojaka nalazi se i so. Međutim, kako se so razlikuje po ukusu od ostalih standardnih sastojaka za pripremu bilo kojeg deserta, mnoge domaćice će je izbjeći.
Međutim, upravo so može “spasiti” ukus kolača ili torti, iako to možda zvuči nevjerovatno. Također, ne morate se brinuti da će vaš desert zbog malo soli postati slan.
Vjerovali ili ne, prstohvat soli u desertima osigurat će sladak ukus. Pored toga, prirodna aroma sastojaka može da se bolje razvije, tako da so zapravo djeluje kao prirodni pojačivač ukusa. So i šećer su zapravo suprotnosti koje se međusobno privlače.
So će smanjiti gorak ukus koji može nastati usljed dugog pečenja, pa će tada slatki ukus postati izraženiji. Također, ako vam je kafa previše gorka, slobodno je začinite sa malo soli.
Poput kvasca, i so igra bitnu ulogu kada je dobro tijesto u pitanju. Uprkos tome što se ne preporučuje mješanje ova dva sastojka, tijesto će biti glađe i lakše će se oblikovati ako mu uz kvasac dodate malo soli.