Borovnica (Vaccinium myrtillus) je listopadni višegodišnji grm koji može dostići visinu do 90 cm.
Listovi borovnice su ovalni, a plod je bobica nakiselog ukusa koja je izvor vlakana.
Osim u ishrani, koristi se i kao lijek. Od borovnice se sprema sok, sirup, rakija, marmelada, čaj, a može se dodavati kolačima i tortama. Najbolje uspijeva na kiselom i umjerenovlažnom zemljištu, a često je ima i na planinama. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, a najraspostranjenija je u Evropi.
Posljednjih decenija naučnici su posebno zainteresovani za ovu biljku pa njena cijena na tržištu neprestano raste.
Recept – Sok od borovnice
Osnovna mjera ovog recepta je 1 kg voća prema 1 kg šećera. Vi možete dodati više ili manje sastojaka zavisno od toga koju količinu želite da dobijete. Recept je veoma jednostavan, ne zahtijeva mnogo posuđa, niti posebne kulinarske vještine.
Sastojci
- 1 kg borovnica
- 1 kg šećera
- 2 limuntusa
- 3 L vode Instrukcije
Borovnice očistite od listića i dobro operite.
Stavite ih u plastičnu posudu, pospite šećerom i limuntusom i ostavite da odstoje 24 sata.
Nakon tog vremena borovnice usitnite u blenderu ili ih izgnječite alatkom za pire krompir.
Sipajte ih u veću posudu, prelijte vodom i ostavite na ringli 10 minuta. Dobijeni sadržaj možete procediti ili odmah sipati u flaše. Sačekajte još 24 sata da se ohladi nakon čega je sok spreman za služenje.
Napomena: Sok je poželjno čuvati na tamnom i hladnom mjestu, a zbog šećera ne biste trebali da pretjerujete sa unosom. Ukoliko vam bijeli šećer iz nekog razloga smeta, možete ga zamijeniti medom ili smeđim šećerom. Da biste se maksimalno osvježili, dodajte nekoliko kockica leda.