Zlatno mlijeko – jača imunitet, pomaže kod prehlada, utiče na pamćenje

Mlijeko od kurkume, na indijskom – haldi doodh, jedan je od najpopularnijih napitaka za podizanje imuniteta, liječenja prehlada, gripa, a koristi se i kod artritisa, upala.

Napitak, koji još zovu i “zlatno mlijeko”, vijekovima se koristio u Aziji za borbu protiv mnogih bolesti, a danas je jedan od veoma popularnih napitaka.

Glavni sastojak je kurkuma koja se sastoji iz supstance poznate pod nazivom kurkumin.

Kurkuma ima protivupalno, antiseptičko i antilalergijsko dejstvo, te pomaže kod respiratornih tegoba, djeluje na raspoloženje i pamćenje. Ovo mlijeko podiže imunološki sistem, snižava krvni pritisak, reguliše metabolizam.

Mnogi ga spremaju s kravljim mlijekom, a ovo je neobičan recept sa đumbirom i cimetom i mlijekom od kokosa ili badema.

Za pripremu zlatnog mlijeka biće vam potrebni sljedeći sastojci:

– 1 šoljica kokosovog mlijeka (ili bademovog),

– 1 štapić cimeta,

– 1 komad kurkume, neoguljene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu,

– 1 komadić tanko narezanog đumbira,

– 1 kašičica meda,

– 1 kašičica djevičanskog kokosovog ulja,

– 1/4 kašičica crnog bibera.

Priprema:

Umutite sve sastojke s mjerom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuva, a onda smanjite vatru i kuvajte lagano oko 10 minuta. Procijedite u šolju i posipajte cimetom u prahu prije posluživanja.

scroll to top