Mlijeko od kurkume, na indijskom – haldi doodh, jedan je od najpopularnijih napitaka za podizanje imuniteta, liječenja prehlada, gripa, a koristi se i kod artritisa, upala.
Napitak, koji još zovu i “zlatno mlijeko”, vijekovima se koristio u Aziji za borbu protiv mnogih bolesti, a danas je jedan od veoma popularnih napitaka.
Glavni sastojak je kurkuma koja se sastoji iz supstance poznate pod nazivom kurkumin.
Kurkuma ima protivupalno, antiseptičko i antilalergijsko dejstvo, te pomaže kod respiratornih tegoba, djeluje na raspoloženje i pamćenje. Ovo mlijeko podiže imunološki sistem, snižava krvni pritisak, reguliše metabolizam.
Mnogi ga spremaju s kravljim mlijekom, a ovo je neobičan recept sa đumbirom i cimetom i mlijekom od kokosa ili badema.
Za pripremu zlatnog mlijeka biće vam potrebni sljedeći sastojci:
– 1 šoljica kokosovog mlijeka (ili bademovog),
– 1 štapić cimeta,
– 1 komad kurkume, neoguljene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu,
– 1 komadić tanko narezanog đumbira,
– 1 kašičica meda,
– 1 kašičica djevičanskog kokosovog ulja,
– 1/4 kašičica crnog bibera.
Priprema:
Umutite sve sastojke s mjerom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuva, a onda smanjite vatru i kuvajte lagano oko 10 minuta. Procijedite u šolju i posipajte cimetom u prahu prije posluživanja.