Zašto ne biste trebali jesti citruse nakon jela

Hladni zimski dani za razliku od ostatka godine, pomalo oskudijevaju izborom svježeg voća i povrća. Zato u fokus dolaze citrusi kojima se okrećemo za dozu vitamina koji su nam u ovo doba godine još potrebniji.

Narandže, limuni, grejpfrut i nezaobilazne mandarine i klementine samo su mali dio popisa ovog sočnog voća i stalni stanovnici kuhinja. Iako većina citruse kupuje po navici stečenoj još u djetinjstvu, važno je znati zašto su važni u našoj prehrani.

Pod pojmom citrusi ili agrumi nalazi se čitava lepeza različitog voća koje donosi sličan, ali ipak pomalo drugačiji nutritivan sastav. No jedno im je zajedničko – velik udio vitamina C. Upravo je taj za imunitet vrijedan vitamin glavni razlog zašto za citrusima posežemo za njegovo podizanje i održavanje. Ali i kao saveznika u borbi sa sezonskim prehladama koji redovito dolazi u paru s čajem i medom.

Međutim, iako je za zdravlje poželjno unositi što više citrusnog voća, potrebno je znati da ovo voće ne trebate jesti nakon obroka. U nastavku vam otrkivamo nekoliko razloga zašto to nikako nije dobro.

Potencijalno debljanje

Agrumi, uprkos svojim zdravstvenim prednostima, sadrže kalorije. Njihova prekomjerna konzumacija, osobito nakon obroka, može doprinijeti premašivanju kalorijskog unosa u odnosu na potrošnju energije, što potencijalno dovodi do debljanja.

Gastrointestinalna nelagoda

Pojedinci mogu osjetiti gastrointestinalnu nelagodu, poput nadutosti ili plinova, kada konzumiraju citrusno voće nakon obroka, pogotovo ako imaju osjetljiv probavni sistem.

Utjecaj na probavu

Citrusi su kiseli, a njihova konzumacija odmah nakon ručka može poremetiti probavu kod nekih osoba. Kiselost može dovesti do nelagode, probavnih smetnji ili žgaravice, naročito kod onih koji su skloni refluksu kiseline.

Razina šećera u krvi

Dok agrumi sadrže prirodne šećere, njihova konzumacija nakon ručka može dovesti do brzih skokova i kasnijeg pada razine šećera u krvi. To može pridonijeti osjećaju umora ili žudnji za dodatnim grickalicama.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top