Zabilježen rast poljoprivredne proizvodnje u TK, šta je sa podsticajima?

Foto: ilustracija

Broj poljoprivrednika tokom 2020. godine je povećan, povrđuju nam u Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede, vodeći se podacima resornih gradskih odnosno općinskih službi koje su dostavile podatke o zahtjevima za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji. Tako je i sa samom proizvodnjom.

”Činjenica je da je došlo do blagog rasta proizvodnje kada je u pitanju proljetna sjetva i berba proljetnih proizvoda. S druge strane mi smo uveli prvi put podsticaj za nabavku teladi, da bi obezbijedili određene količine mlijeka i mesa kroz nabavku teladi u narednom periodu, vodeći se logikom da ukoliko nabavimo ta telad, ljudi moraju angažovati operativu da bi proizveli hranu, to othranili i na kraju da bi to na tržištu prodali”, navodi Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Prošlogodišnji budžet za poljoprivredu je bio planiran u iznosu od četiri i po miliona KM, međutim rebalansom, taj iznos je povećan na oko sedam miliona, kako bi se pomoglo ovoj grani privrede, također pogođenoj pandemijom.

”U 2020-toj došlo je do povećanja rješenja koje su izdale općine odnosno općinske/gradske službe za poljoprivredu koje izdaju rješenja za podsticaj u poljoprivredi. Prošle 2020-te smo imali 6.642 izdata rješenja. Činjenica je da je tu došlo do povećanja broja rješenja jer smo imali proljetnu sjetvu koju nismo prethodnih godina imali, pa su mogli aplicirati oni koji nisu prethodnih godina, ali povećanje je, kako u rješenjima, tako i u sumi novca”, ističe resorni ministar.

Iz prošle godine je, zbog, kako navodi ministar, tehničkih razloga ostalo neisplaćeno oko 650 hiljada KM.

”Ali očekujemo nekih 650 hiljada KM koliko je ostalo od tih sedam miliona da isplatimo do 15. januara 2021. godine”, kaže on.Poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu godišnje proizvedu oko 30 posto potreba naše zemlje, a kako navode u resornom ministarstvu, nije bilo problema za izvoz, tako da nema viškova poljoprivrednih proizvoda u kantonu.

(RTV Slon)

scroll to top