Za šta je dobra japanska jabuka ili kaki?

Japanska jabuka ili kaki je slatko voće, koje je vrlo ukusno i ljekovito. Riječ je o jesenje-zimskom voću, koje se naziva i persimon, za koje stručnjaci navode da je prijateljica imuniteta, a pomaže i u prevenciji kancera.

Japanska jabuka je žute boje, ali i varira pa bude narandžaste ili čak tamnocrvene boje. Inače ima glatku koru, na prvi pogled liči na rajčicu. Ovo voće se danas uzgaja i širom Evrope, a može se pronaći i u našim trgovinama.

Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki, koja je porijeklom iz Azije, a može se naći u Japanu i Kini.

Japanska jabuka je puna antioksidanasa poput vitamina A, C i K. Oni štite organizam od posljedica oksidativnog stresa, što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Koristi se za liječenje bolesti želuca (kod loše probave, gastroenteritisa), zatim bolesti crijeva, jetre i žuči. Svježi sok kakija pomaže kod liječenja visokog pritiska.

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

Od ove godine obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane

sri jan 23 , 2019
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je na 73. zasjedanju održanom 20. decembra 2018. godine rezoluciju kojom se proglašava Svjetski dan sigurnosti hrane. Počevši od 2019. godine, 7. juna će svake godine biti dan posvećen promociji značaja sigurnosti hrane. Uspostavljanjem Svjetskog dana sigurnosti hrane Ujedinjene nacije žele usmjeriti globalnu pažnju na […]