Japanska jabuka ili kaki je slatko voće, koje je vrlo ukusno i ljekovito. Riječ je o jesenje-zimskom voću, koje se naziva i persimon, za koje stručnjaci navode da je prijateljica imuniteta, a pomaže i u prevenciji kancera.

Japanska jabuka je žute boje, ali i varira pa bude narandžaste ili čak tamnocrvene boje. Inače ima glatku koru, na prvi pogled liči na rajčicu. Ovo voće se danas uzgaja i širom Evrope, a može se pronaći i u našim trgovinama.

Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki, koja je porijeklom iz Azije, a može se naći u Japanu i Kini.

Japanska jabuka je puna antioksidanasa poput vitamina A, C i K. Oni štite organizam od posljedica oksidativnog stresa, što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Koristi se za liječenje bolesti želuca (kod loše probave, gastroenteritisa), zatim bolesti crijeva, jetre i žuči. Svježi sok kakija pomaže kod liječenja visokog pritiska.

(Teglica.ba)