Vrtni čubar (Satureja hortensis) je aromatična, izuzetno ljekovita biljka iz porodice usnjača (Lamiaceae). Sadrži razne vitamine, minerale te ostale korisne sastojke. Ima blago papren okus, sličan biberu, a mirisom podsjeća na majčinu dušicu i origano.
Vrtni čubar se od davnina koristio u kulinarstvu, ali i u medicinske svrhe. Iz nekog razloga, u današnje vrijeme je prilično zanemaren.
Vrtni čubar je starim Rimljanima bio jedan od omiljenih začina. On je hranu činio ukusnom, pa se čovjek nije morao brinuti da će, pored čubrom začinjene hrane, ostati gladan.
Također, kada bi se istrošile zalihe soli, rimski vojnici su vrtnim čubrom poboljšavali okus neslane hrane. S obzirom na to da ima bogat okus, a sadrži malo natrija, vrtni čubar je danas popularan izbor za ljude koji žele smanjiti unos soli u prehrani. Zbog ljutkastog okusa može biti zamjena i za biber.
Vrtni čubar je bogat dijetalnim vlaknima te vitaminima i mineralima. Na primjer, dobar je izvor željeza, kalcija, kalija, fosfora, magnezija, mangana, cinka, selena… Sadrži i vitamin A, vitamin C te vitamine B1, B2, B3 i B6.
U ovoj ljekovitoj biljci se nalaze i monoterpenski fenoli timol i karvakrol, kao i spojevi poput linalola, kamfena, kariofilena, terpineola, mircena te drugih terpenoida. Zahvaljujući svim ovim supstancama, vrtni čubar ima izraženo antiseptičko djelovanje.
Pored toga što je antiseptik (uništava štetne organizme), vrtni čubar djeluje i kao analgetik (ublažava bolove), ekspektorans (olakšava iskašljavanje), antispazmolitik (ublažava grčeve) i karminativ (pomaže kod nadutosti). Također, ova biljka ima snažna antioksidativna, hepatoprotektivna i antikancerogena svojstva.
Dakle, vrtni čubar uništava zarazne klice (viruse, bakterije, gljivice, parazite), podiže imunitet, čuva tikiva i organe. Posebno je koristan u slučaju probavnih tegoba (npr. protiv nadutosti, proljeva i mučnine), dijabetesa, artritisa, bolesti jetre, kao i kod upala dišnih organa (od začepljenih sinusa do kašlja). Ljudi ga koriste i za ispiranje upaljenog grla te u slučaju uboda i ugriza insekata.
Kao začin, vrtni čubar je u upotrebi najmanje 2000 godina. Koristio se za pripremu variva, umaka, ribe, mesa, salata… I danas je važan sastojak raznih punjenja, kobasica i nekih likera. Može se dodati i na početku i pred kraj kuhanja. Dobro se slaže sa drugim začinima kao što su bosiljak, kim, češnjak, metvica, lovor…