VMBiH – Nema konsenzusa za povećanje carinske stope na uvoz mesa iz EU

Ilustracija

Vijeće ministara BiH, sa sedam glasova za i tri protiv, danas nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljenja dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021., o kojem će se izjasniti na narednoj sjednici, nakon što Ministarstvo finansija i trezora razmotri pristigle sugestije.  

Na narednoj sjednici ministri bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021., koja je danas razmotrena, a čija primjena zavisi od usvajanja budžeta institucija BiH.

Vijeće je usvojilo Informaciju Direkcije za evropske integracije o 5. sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan, putem videolinka 25. februara 2021. 

Na sjednici je usvojen Dokument za diskusiju, te je data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH za 5. sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato s nacrtom dnevnog reda za taj sastanak.

Predsjedavajući delegacije BiH u dijelu za visoki politički dijalog bit će ministar pravde Josip Grubeša, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

scroll to top