Mahuna vanilije – koja u botaničkom smislu zapravo i nije mahuna, već čahura – svojim jedinstvenim okusom poboljšava slatka i pikantna jela.
Vanilija je član porodice orhideja i može se popeti do 15 metara po stablima koja joj pružaju sjenu. Njeni se cvjetovi oprašuju rukom, a plodovi koji nisu mahune, već čahure, ubiru se dugotrajnim ručnim postupkom.
Jedinstveni okus vanilije cijenjen je od doba starih Maja i Asteka. Taj sladak, ugodan i aromatičan začin jedan je od najcjenjenijih i najukusnijih začina na svijetu. Postoji nekoliko sorti vanilije, a najpopularnija od njih je bourbon vanilija.
Vađenjem pulpe iz cijele mahune vanilije dobiva se najintenzivniji okus. Kako biste to učinili, mahunu razrežite po dužini i ostružite crnu pulpu tupom stranom noža. I same mahune sadrže mnogo okusa te se mogu uroniti u šećer ili rum.
Vanilija se upotrebljava za dodavanje okusa raznim vrstama deserta, ali može i ribu, perad, umake ili marinade pretvoriti u kulinarsku senzaciju. Intenzitet vanilije teško je izmjeriti, pa ako želite postići nježan okus vanilije, mahune možete kuhati u vrhnju ili mlijeku do vrenja i zatim ih izvaditi.